wtorek, 7 sierpnia 2012

Krem budyniowy


Krem tak pyszny, że wszystkie łasuchy, plączące mi się po kuchni, wyjadłyby cały z miski :) Używam go do większości swoich tortów, które pokrywam masą cukrową. Jest dośc trwały więc świetnie się do tego nadaje. Poza tym, po dodaniu mniejszej niż w przepisie ilości tłuszczu, nadaje się również jako krem do ozdabiania babeczek.




S K Ł A D N I K I 

2 szklanki mleka
4-6 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 opakowanie budyniu (jaki smak taki krem ;)
1 kostka margaryny (nieco zdrowsza wersja - kostka masła)



1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W międzyczasie w pozostałej 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń i mąkę. Wlewamy rozczyn dodelikatnie gotującego się mleka i mieszamy rózgą tak szybka jak tylko nas nasze rączki pozwalają. Masa musi być gładka, bo w kremie będą grudy mąki.Odstawiamy do odtygnięcia, często mieszając, żeby na powierzchni nie powstała gumowa warstwa. Po ostygnięciu stopniowo dodajemy margarynę i miksujemy na wysokich obrotach, aż krem stanie się lekki i puszysty.


2 komentarze:

  1. Dziś wypróbuję, ale nie wiem czy z tą ilością masła krem nie będzie płynął?

    OdpowiedzUsuń
  2. o ile nie trzymasz go na słońcu ;]
    Po nałożeniu krem najlepiej schłodzić

    OdpowiedzUsuń