wtorek, 7 sierpnia 2012

Najprostsze i najpyszniejsze pralinki


Nie tylko dostarczają cudownych doznań smakowych, ale równierz wizualnych. Do tego ładne pudełeczko, wstążeczka i wspaniały prezen handmade gotowy! Wariacje z ozdabianiem i pakowaniem zostawiam już do wasze inwencji. Dla przypływu inspiracji polecam wybrać się do co bogatszej kawiarni czy czekoladziarni. Różnorodność tamtejszych czekoladek bije po oczach, potrawie stać kilka minut przed szybką i wpatrywać się w te małe dzieła sztuki.




S K Ł A D N I K I

300g czekolady mlecznej

Nadzienie

150ml śmietanki 36%
100g białej czekolady

cukierki/orzechy/płatki czekoladowe do ozdoby




Na małym ogniu podgrzewamy śmietankę, zagotowujemy. Dodajemy połamaną, białą czekoladę i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę. Nie mieszamy zbyt intensywnie, żeby nie napowietrzyć jej zbytnio. Dajmy jej się w spokoju rozpuścić. Kiedy będzie już gładka, odczekać aż trochę przestygnie w pokojowej temp. Szykujemy foremki. Jeśli nie mamy takich specjalnych do czekoladek, możemy użyć silikonowych foremek do lodów (jak ja) lub maleńkich papilotek. Foremki muszę być zupełnie suche. Gdy czekolada lekko zgęstnieje, ale nadal jest gładka i płynna, maczamy średniej wielkości pędzel w czekoladzie i smarujemy foremki/papilotki. Wstawiamy do lodówki. Po ok 30-40min możemy wyciągnąć i jeśli warstwa czekolady jest zbyt cienka, powtórzyć smarowanie. Kiedy mamy już gotowe skorupki, zdzieramy łopatką nadmiar czekolady z wierzchu formy, aby uzyskać równą powierzchnię i krawędzie czekoladek. 



Wracamy do naszego nadzienia. Nie może być zbyt ciepłe, ale musi być nadal płynne. Wlewamy nadzienie do czekoladowych skorupek tak, żeby pozostawić kilka mm na dno czekoladki. Aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy, można poruszać w niej patyczkiem/łyżeczką góra dół. Wtedy równomiernie wypełni wszystkie zakamarki. Znów wstawiamy formę do lodówki na ok godziny. Następnie zalewamy formę , żeby zamknąć nadzienie wewnątrz. Powtarzamy myk z usuwaniem powietrza, żeby wyrównać powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Delikatnie wyciągany czekoladki z foremek i dowolnie ozdabiamy ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz